Argo & Candy Goranka

Vikuran_R.E.A.D. _ Čitaj_o_psu_9Da se ništa ne događa slučajno i da se ljubav “dogodi”, dokaz je upravo naš Argo. Pronađen u dobi od nepuna dva mjeseca na poprilično prometnoj cesti, a slučajno tog dana nije bilo prometa, u trenutku kada se, slučajno, isprepriječio Alešu na putu. Nakon što ga je Aleš, namjerno, stavio u auto i donio Goranki doma, tada se desila ljubav. Vrlo jednostavno. Ljubav na prvi pogled.Mogućnost da Arga damo na udomljenje nismo ni uzimali u obzir. Naprotiv, vidjevši kakvim potencijalom raspolaže odlučili smo ga uključiti u program pet therapy edukacije. Donijeli smo izvrsnu odluku, kako za Arga tako i za nas. Svakodnevnim radom, komunikacijom i ljubavlju održavamo taj potencijal aktivnim. Danas, kolega Argo, je dio volonterskog tima u programu R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs),  jer tad djeca čitaju (o) psima, a on obožava baš te priče. Član je (# 4430) američke organizacije Intermountain Therapy Animals za provedbu  R.E.A.D. ® programa Čitaj (o) psu©, te počasni član Kluba hvatači slova za djecu sa poteškoćama u čitanju.

Candy, je krajem 2013. godine udomljena kolegica tada stara 5 godina, pasmine Američki Staffordski Terijer. Candy je predivna duša, toliko umiljata da svakoga koji joj se približi primora da se sagne kako bi mogla davati puse, a sklupčati se i gurati pored djece voli više od ičega te je kroz procese resocijalizacije, evaluacije i edukacije ispunila sve uvjete da postane terapijski pas. Od 2015 Candy je R.E.A.D. terapijski tim #4430 sa Gorankom i Argom.

Goranaka, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti koja nikada nije radila u struci, ponajviše radi toga što ju je neka viša sila usmjeravala na razne puteve, Goranka je oduvijek imala kućne ljubimce. Odmalena je uvidjela da psi imaju puno veće potencijale od ustaljena vjerovanja da su (samo) kućni ljubimci. Psi su nadasve članovi obitelji, prijatelji, pružatelji utjehe i oslonca, davatelji bezuvjetne ljubavi. Nakon godina “tapkanja” na mjestu, potom putovanja, raznih edukacija na polju komunikacije, roditeljstva, konačno ju je put odveo u Italiju gdje je u rujnu 2013. certificirana po metodi Terapia Psicomotoria Assistita con Animali© u svojstvu pet therapy operatera od strane Associazione Italiana Pet Therapy. Goranka je i student transakcijske analize psihoterapijskog smjera, trenutno na IV. godini edukacije kod prof. Nade Žanko u Zagrebu te student III. godine edukacije transakcijske analize edukacijskog smjera kod prof. Nevenke Miljković. Član je (# 4430) američke organizacije Intermountain Therapy Animals za provedbu R.E.A.D. ® programa Čitaj (o) psu © , te certificirani ITA R.E.A.D.® instruktor  za edukaciju novih terapijskih i R.E.A.D.® timova u Hrvatskoj.


copyrighted by Indeficienter pet therapy 2012-202 Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.